China wil in 2013 op de maan landen

China wil in 2013 op de maan landen

China wil in 2013 op de maan landen

Print
China wil volgend jaar een ruimtevaartuig laten landen op de maan. Dat wordt dinsdag meegedeeld door de officiële Chinese media. Als de missie slaagt, zal het de eerste keer zijn dat het Aziatische land een maanlanding uitvoert.

De missie Chang'e-3, die in de tweede helft van 2013 zal worden uitgevoerd, maakt deel uit van een ambitieus ruimtevaartprogramma van Peking. Het doel ervan is om, via verschillende tussenstappen, in 2020 mensen naar de maan te zenden.

China had eerder al twee maansondes de ruimte ingestuurd. Chang'e-1 (gelanceerd in oktober 2007) en Chang'e-2 (oktober 2010), lieten toe om gedetailleerde observaties te maken van de satelliet van de aarde.

Met Chang'e-3 zal China, als alles volgens plan verloopt, voor het eerst in zijn geschiedenis een maanlanding uitvoeren. Een latere misse zal ook de terugkeer van het ruimtevaartuig naar de aarde inhouden, meldt het Chinese agentschap Xinhua.

China levert zware inspanningen om toe te treden tot de exclusieve club van ruimtevaartgrootmachten. Het land wil zo snel mogelijk zijn achterstand op de VS en Rusland inlopen, en dan vooral op het vlak van bemande ruimtevaart.

Belga

Nu in het nieuws