Banken klagen over politie die steeds vaker rekeningen uitpluist

Banken klagen over politie die steeds vaker rekeningen uitpluist

Banken klagen over politie die steeds vaker rekeningen uitpluist

Print
De politie kijkt steeds meer bankrekeningen in van mogelijke criminelen en blokkeert ook almaar meer rekeningen. Dat toont aan dat steeds meer mensen en bedrijven financieel gescreend worden, maar de banken zelf kreunen onder de toevloed van opvragingen. Dat schrijft De Tijd.

Afgelopen jaar deed de centrale dienst van de federale politie 1.648 opvragingen bij de banken. Dat is 13 procent meer dan in 2010 en al 57 procent meer dan zes jaar geleden. Het voorbije jaar blokkeerde de politie ook een recordaantal rekeningen (162), liefst 58 procent meer dan het jaar voordien.

Fax en brief

Het probleem is dat de politie al zes jaar wacht op een computersysteem om de gegevens op te vragen bij de banken. Vragen worden nu per fax gesteld, bankgegevens worden meestal via de post opgestuurd naar de politie. En dat is "zwaar, tijdrovend en duur", klaagt sectorvereniging Febelfin.

Bovendien kijkt bijvoorbeeld ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) steeds meer rekeningen in. Door de versoepeling van het bankgeheim in juli 2011 keek de BBI het voorbije jaar 453 bankrekeningen in, tegenover 96 in 2010.

Archieffoto PhotoNews

Nu in het nieuws