1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Tuymans voelt zich slecht behandeld door stadsbestuur

Kunstenaar Luc Tuymans voelt zich slecht behandeld door het Antwerpse stadsbestuur. Er hangt nog steeds geen plaatje aan zijn mozaïek bij het MAS.

jatimmermans

Luc Tuymans is de kunstenaar die de enorme mozaïek op het pleintje voor het Museum aan de Stroom gemaakt heeft. Dead Skull is een afbeelding van een doodskop. Tuymans is niet te spreken over de manier waarop hij en zijn kunstwerk behandeld werden door het stadsbestuur.

"Er staat nog altijd geen plaatje bij het reusachtige mozaïek dat ik aan het MAS heb geschonken voor het pleintje daar", zei Tuymans in DS Weekblad afgelopen weekend. "Gratis bovendien, uit burgerzin. Schepen van Cultuur Philip Heylen vroeg mij wat mijn fee was. 'Als ik dat laat berekenen, mag u het MAS weer afbreken', heb ik gezegd. Ik deed het voor mijn stad, maar wat kreeg ik terug? Een zielige vertoning. Zelfs het eten dat ons beloofd werd, hebben we niet gezien. Antwerpen kan nog iets leren van Brugge. Daar was de burgemeester volledig mee toen ik in 2010 curator was van hun festival van hedendaagse kunst."

Qatar

Tuymans laat weten dat Antwerpen nu de prijs zal betalen voor dit misprijzen. "De tijd van vergelding nadert", zegt de kunstenaar. "In 2014 maak ik voor een tentoonstelling in Doha, Qatar, een mozaïek die veel groter is dan die aan het MAS. Ik word er voor betaald deze keer, en dan nog wel door de prins en de dochter van de emir van Qatar. En die eikels in Antwerpen zijn hun grootste Tuymans kwijt."

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) was niet bereikbaar voor een reactie. Hij verblijft in de Verenigde Staten. De woordvoerder van de schepen, Roel Veyt, betreurt de uitlatingen van de kunstenaar.

"Samen met de mensen van het Museum aan de Stroom bekijken we hoe snel we een plaatje met een verwijzing naar de kunstenaar kunnen bevestigen aan de mozaïek", zegt de woordvoerder. "Het klopt niet dat we Luc Tuymans helemaal niet vernoemen. In het MAS zelf zijn er verschillende verwijzingen naar de kunstenaar. Er is ook een boek van Luc Tuymans te verkrijgen. We hebben echt een groot respect voor de man en zijn werk."

SACHA VAN WIELE

Foto Dirk Kerstens, Cia Jansen

Vastgoed

Jobs in de regio