"Yoga is niet zomaar wat zweverig gedoe"

Eind jaren tachtig zag Linda Van Bunder haar leven in de positieve zin veranderen dankzij een initiatie yoga. Binnenkort bundelt ze haar jarenlange ervaring en richt ze haar eigen yogavereniging op.

Jan Timmermans

"Voor sommigen is yoga enkel wat zweverig gedoe zonder veel inhoud," vertelt Linda Van Bunder (57) uit Sint-Niklaas. "Yoga op de manier waarop ik het heb leren beoefenen is meer dan wat bewegingstherapie. Het is een levenswijze die geruggensteund wordt door een filosofische en culturele bagage. En het helpt je zelfvertrouwen opbouwen." Op haar dertigste was Linda een verlegen iemand, het contrast met haar persoonlijkheid van vandaag kon niet groter zijn. Yoga hielp haar te veranderen. "Vroeger was ik enorm verlegen. Als onbekenden me aanspraken, barstte ik soms in tranen uit. Ik geraakte er door in een diepe persoonlijke crisis. Door yoga te beoefenen heb ik langzaamaan geleerd om zelfvertrouwen op te bouwen. Het draait er immers om jezelf te leren accepteren zoals je bent."

In september start ze haar eigen vereniging, Sanatana Dharma. Wat vrij vertaald zo veel betekent als wat zonder begin of einde is. "Ik belicht niet zomaar een aantal aspecten van yoga. Mij gaat het om het totaalplaatje, om de volledige filosofie, niet om een paar lichaamshoudingen. Het is bijvoorbeeld een misvatting dat meditatie wat op een stoel zitten is met een aangenaam muziekje erbij. Het gaat erom je aandacht volledig naar binnen te keren en je op één punt te focussen", vertelt ze. "Vanaf de eerste minuut resultaat verwachten, werkt niet. Het is een trage weg die toch wel wat geduld en doorzettingsvermogen vraagt."

De eerste les en de mogelijkheid tot inschrijven vindt plaats op 12 september in het yogazaaltje boven het stedelijk zwembad. Info: Linda.vbun@telenet.be

.
Sophie Pycke Foto Stefaan Van Hul

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio