Nog geen pv’s voor laster van vrouwen

In Mechelen schakelen ze sinds kort vrouwelijke politieinspecteurs in om publieke laster van vrouwen aan te pakken. “We hebben al vier praktijktests en controles in de winkelstraten en uitgaansbuurt uitgevoerd”, zegt burgemeester Bart Somers. “Een pv uitschrijven doen we nog niet.”

ikerremans

Vorig jaar is uit een bevraging van 475 jongeren gebleken dat ze intimidatie in het uitgaansleven als het grootste probleem ervaren. “Zeker als ze wat zomers en luchtig gekleed zijn, moeten vrouwen uitspraken aanhoren die beledigend zijn en niet getuigen van respect”, beseft Somers. “Daar willen we iets aan doen.”

Politie-inspecteurs lopen in burger door de stad en spreken jongeren aan die het te bont maken. “We hopen zo hun gedrag te corrigeren”, zegt Somers. “We proberen in eerste instantie preventief te werken. Maar als het moet, zullen we ook boetes opleggen.”

Mechelen gaat de praktijktests en controles blijven uitvoeren. Zo wordt er ook gewerkt aan een website waar vrouwen kunnen melden als ze lastiggevallen zijn. De stad is ook in gesprek met Hollaback, een vereniging van vrouwen die grensoverschrijdend seksueel gedrag beu zijn.

In Antwerpen is er nog geen specifiek project bij de politie. “Maar elke vorm van overlast pakken onze agenten aan”, zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. “Al is dat niet altijd even gemakkelijk. Wanneer spreek je precies over intimidatie? Dat is vaak een dunne lijn. Maar in ieder geval: elke agent neemt overlast en eerroof heel serieus.”

Lees ook: 250 euro boete voor wie vrouwen lastigvalt

WB Foto Patrick Hattori

MEER OVER Bart Somers

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio