Belg die met haaien zwom op Discovery Channel

De Antwerpse avonturier, Marc Sluszny, is de allereerste Belg die zijn documentaire Sharkwise op Discovery Channel mag uitzenden. De Antwerpenaar zwom zonder bescherming tussen witte haaien.

LAkinyi

Sharkwise toont Sluszny's fysieke en spirituele reis naar exotische landen en de wonderlijke verborgen rijken diep in de zee. Fascinerende beelden nemen je mee op een unieke expeditie door Afrika, waar hij zonder een kooi met de haaien gaat zwemmen.

"Ik kwam op het juiste moment aan een waardevol idee, het feit dat mijn documentaire op Discovery Channel wordt uitgezonden is mooi meegenomen", vertelt Sluszny. Sharkwise wordt vanaf 8 augustus op Discovery Channel uitgezonden. De documentaire kwam in 2011 al uit in de Belgische bioscopen.

De avonturier begon zijn voorbereiding in Egypte, Mozambique en Zuid-Afrika waar hij van de haaienexperts verticaal in het water leerde bewegen. Want als je horizontaal zwemt, kan de haai je als een concurrent beschouwen.

Urban legend

Sluszny: "Haaien zijn redelijk verlegen. Het idee dat ze gevaarlijk zijn is een urban legend dat misschien een geweldig film heeft gemaakt. Als je maar rustig verticaal blijft zwemmen, vallen ze niet aan."

Sluszny heeft de meest uiteenlopende prestaties verricht. Zo nam hij voor België ooit deel aan de Davis Cup Tennis, werd Nationaal Kampioen skysurfen, was stuurman van het Belgisch bobsleeteam. In 1988 zwom hij solo het kanaal over van Dover tot Cap Blanc-Nez en verbrak het wereldrecord bungeejumpen.

"Ik ben altijd aangetrokken geweest door haaien, krokodillen en slangen. Alles wat ons bang maakt trekt ons een beetje aan. Maar eigenlijk ben ik het liefst in de lucht. Daar voel ik me zeer vrij", besluit Sluszny.

Lisa Akinyi May

Foto: Mariën Ludo

Nu in het nieuws