1 / 2

Groots spektakel opent Spelen in Londen

Het olympisch stadion in Londen wordt vrijdagavond even het centrum van de wereld. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen hebben de organisatoren hun inspiratie gehaald bij de wortels van de Britse identiteit.

jatimmermans

De Britse koningin Elizabeth zal, samen met zo'n 120 staatshoofden en regeringsleiders, de openingsceremonie bijwonen. De druk op de show is enorm, regisseur Danny Boyle kan zich verwachten aan meer dan een miljard kijklustigen.

De wonderachtige eilanden (Isles of Wonder) creëren een dromerige wereld waar verwijzingen naar de Britse cultuur alomtegenwoordig zijn. Het publiek zal actief worden betrokken bij het spektakel. Volgens creatief directeur Stephen Daldry wordt het evenement "een eerbetoon aan het rijke erfgoed, diversiteit, energie, inventiviteit, geest en creativiteit die de Britse eilanden definiëren."

De organisatoren drukten de 10.000 figuranten op het hart om niets prijs te geven over de drie uur durende ceremonie. Sommige details raakten toch bekend. Zo wordt er in Stratford (Oost-Londen) al een eerste start gegeven, om precies 20u12 plaatselijke tijd. De uitzending begint pas om 21u plaatselijke tijd, 22u in België. Verder zouden voetballer David Beckham en Daniel Craig, net als James Bond hun opwachting maken. Volgens de Britse pers zouden er ook verpleegsters van de National Health Service op het podium verschijnen, met naar verluidt tientallen Mary Poppins' die uit de hemel neerdalen. Het grasveld wordt omgetoverd in een landschap met rivieren, koeien en boeren.

Het grootste mysterie blijft echter de identiteit van de laatste fakkeldrager, net zoals de locatie van het vuur.

Foto boven: De openingsceremonie wordt gerepeteerd.

Foto midden: Ban Ki-moon draagt de olympische vlam door de straten van Londen

Foto AFP

Meer sportnieuws