Ozonconcentraties opnieuw boven waarschuwingsniveau

De informatiedrempel voor de ozonconcentratie van 180 microgram/m³ is donderdag om 15 uur op 14 plaatsen overschreden. De concentratie was tot nog toe het hoogst in Ukkel in Brussel, en in Sinsin en Habaye-la-Neuve in Wallonië. Dat staat te lezen op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

jrosquin

De Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet worden geïnformeerd is 180 microgram/m³ en 240 microgram/m³ is de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet worden gealarmeerd.

Die laatste grens is donderdagmiddag voorlopig nog niet overschreden, maar de waardes in ozonconcentratie nemen doorgaans nog toe in de loop van de avond. De eerste drempelwaarde is donderdag om 15 uur daarentegen wel al overschreden, op 14 plaatsen.

In Vlaanderen gaat het meer bepaald om Mechelen, Aarschot, Idegem en Walshoutem. In die laatste gemeente, deelgemeente van Landen in Vlaams-Brabant, werd woensdag al een piek bereikt van 269 microgram per kubieke meter. Dat was de hoogste concentratie die in België gemeten werd sinds juni 2005.

In Brussel is er in Ukkel 202 microgram/m³ gemeten omstreeks 15 uur. In Wallonië werd donderdag de 180 microgramgrens overschreden in Corroy-Le-Grand, Vezin, Engis, Sinsin, Luik, Dombes, Saint-Ode, Offagne en Habay-La-Neuve.

Foto: Belga Zomer in het Koninklijke Park in Brussel

Nu in het nieuws