Ryanair schrapt vluchten naar Spanje na taksrel

Door de verhoging van de luchthaventaksen in Spanje schrapt Ryanair vluchten op de luchthavens van Barcelona en Madrid. Daardoor verdwijnen meer dan 2000 banen.

jrosquin

Op 1 juli voerde de Spaanse regering hogere luchthaventaksen in. Ze werden verhoogd met 1,70 tot 2 euro per passagier. Heel wat maatschappijen, waaronder Brussels Airlines, spraken van een schande. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair dient de Spaanse premier Mariano Rajoy nu het hardst van antwoord.

Topman Michael O’Leary maakte gisteren bekend dat hij zijn activiteiten in de luchthavens van Barcelona en Madrid met 30% terugschroeft. Concreet worden vanuit Madrid elf bestemmingen niet langer aangevlogen, waaronder Eindhoven. De frequentie van de vluchten tussen Madrid en 24 andere steden wordt verminderd. Daarbij zit Charleroi.

Vanuit Barcelona worden vier bestemmingen geschrapt en 22 steden minder frequent bediend, opnieuw onder meer Charleroi.

“Deze maatregel zal in de Spaanse hoofdstad 1300 jobs kosten, en in de Catalaanse nog eens 1000”, zegt O’Leary. Hij haalde fel uit. “Die buitensporige taksverhogingen zijn schadelijk voor het Spaanse toerisme, de jobs en de economie, op een moment dat de jeugdwerkloosheid in Spanje al op vijftig procent piekt.”

O’Leary laat nog wel de deur op een kier. “We kunnen de schrapping van routes en frequenties nog terugdraaien, maar alleen als Spanje de taksverhogingen terugdraait en de hoge luchthaventarieven verlaagt.”

KoVe

Foto: Belga Michael O'Leary

Nu in het nieuws