"Haal medailles af op blote voeten"

Kogelstoter Adam Nelson roept de Amerikaanse medaillewinnaars op om hun eremetaal af te halen op blote voeten.

drombouts

Hij protesteert daarmee tegen het strenge merkenbeleid binnen het Amerikaanse team, dat Nike-schoenen oplegt op het podium. Naast de partners van het IOC en Londense organisatie hebben ook de nationale olympische comités eigen sponsordeals.

Zo ruilt Kim Clijsters Fila voor één keer in voor Adidas, de partner van het BOIC. Sommige atleten zit dat bijzonder hoog.

Loper Nick Symmonds bijvoorbeeld moet een plakker kleven over een tatoeage op zijn schouders. De Amerikaan had zijn eigen lichaam te koop aangeboden via eBay en ving 9.150 euro voor een tattoo. "Mijn eerste doel - naast een medaille - is om duidelijk te maken hoeveel atleten het moeilijk hebben om te leven van hun sport. Zij moeten meer vrijheid krijgen voor persoonlijke sponsoring", pleit hij.

Symmonds twitterde ook meteen zijn verontwaardiging toen bleek hij kleding uit China moet dragen, nota bene de grote rivaal van de Amerikanen. "Onze Ralf Lauren-kleren voor de openingsceremonie zijn 'made in China'. Bedankt China!" stuurde hij de wereld in. Het Amerikaanse team liet al weten dat in de toekomst uitsluitend Amerikaanse producten gebruikt worden.

MC/AP

Meer sportnieuws