Meer Belgische jongeren trekken naar het buitenland

Meer Belgische jongeren trekken naar het buitenland

Meer Belgische jongeren trekken naar het buitenland

Print
Bijna 28.000 Belgische jongeren vertrokken in 2010 naar het buitenland, bijna één op 70 van het totaal. Het gaat om een opmerkelijke stijging van 70 procent ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie waarover een krant van De Persgroep donderdag bericht.

De cijfers van de FOD Economie zijn afkomstig van de Belgische gemeenten. Meer dan de helft van de vertrekkers, 14.284 personen, zijn tussen 25 en 30 jaar oud. Tussen 200 en 2009 was er stijging met zo'n 3.000 tot 16.455 jongeren die definitief de koffers pakten. Maar in crisisjaar 2010 explodeerde het aantal tot 27.969.

Het gaat veelal om hogeropgeleiden, aldus experts. "Zij hebben vaak meer ervaring met het buitenland door uitwisselingsprogramma's in hun studententijd. De contacten zijn al gevestigd en de mentale afstand is een stuk kleiner geworden. Ik kan me voorstellen dat jongeren dan makkelijker de stap zetten", aldus arbeidssocioloog Ignace Glorieux (VUB).

De financiële crisis geeft veelal de doorslag. "Jongeren vluchten voor het niet-optimistische toekomstbeeld in Europa", zegt Glorieux. De angst voor een braindrain is terecht, luidt het nog.

Foto AFP

.

Nu in het nieuws