Overleden vrouw krijgt korting op gas

Dat overheidsdiensten niet altijd tactvol reageren, heeft ook Jean Coninx uit Ranst ondervonden. Zijn vrouw Dora overleed op 1 april en ruim drie maanden later kreeg hij het bericht dat zijn overleden vrouw in 2012 aanspraak kan maken op een verminderd tarief voor gas en elektriciteit.

ikerremans

Jean, bijna 90, woont in het rusthuis Millegem. “We deelden hier sinds 6 december 2010 een tweepersoonskamer”, zegt hij. “Door haar handicap, een blokkering in haar lichaam waardoor ze niet meer kon stappen, had ze recht op een verminderd tarief voor gas en elektriciteit. Op 18 juli kreeg ik een brief waarin stond dat Dora in 2012 recht heeft op die vermindering. Maar ze was toen al ruim drie maanden overleden.”

“Dora is vrij plots overleden”, zegt Jean. “Op een nacht had ze gebraakt en toen ik haar wilde helpen gleed ik uit. Ze is met de MUG weggevoerd. De dokters konden haar niet meer redden... Dat zit me nog het meest dwars: ik heb niets meer tegen haar kunnen zeggen. En nu komt die brief toch heel hard aan.”

“Ik heb zelf 45 jaar voor de toenmalige RTT gewerkt. Ik heb dus ervaring met overheidsdiensten. Met de moderne technologie zou het nu toch mogelijk moeten zijn om overleden mensen uit het systeem te verwijderen?”

"Het spijt ons"

Bij de FOD Sociale zekerheid geeft Peter van het call center toe dat het overlijden van Dora geregistreerd is. “Ik begrijp de onthutste reactie en het spijt ons. Het bericht voor die mevrouw is wellicht in een andere brievenstroom terechtgekomen. Dat is pijnlijk en we doen ons best om dit soort missers te vermijden.”

SL Foto JoDW

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio