Koreaanse vlaggenwissel zorgt voor eerste rel op Olympische Spelen

Twee dagen voor de openingsceremonie hebben de voetbalvrouwen woensdag al de Olympische Spelen afgetrapt. Meteen was ook de eerste rel van Londen 2012 een feit. Voor de aftrap van de wedstrijd tussen Noord-Korea en Colombia werden de speelsters op de grote schermen geïntroduceerd. Bij de Noord-Koreanen verscheen daarbij echter de vlag van Zuid-Korea.

tmas

Prompt weigerden de Noord-Koreanen nog te spelen. Pas na uitgebreide excuses kon de wedstrijd in het Schotse Glasgow met iets meer dan een uur vertraging toch nog van start gaan.

"Natuurlijk is dit een fout", verklaarde het organisatiecomité (LOCOG). "We hebben het Noord-Koreaanse team en het Internationaal Comité onze excuses aangeboden voor deze enorme blunder. De nodige maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Dat de Noord-Koreanen hierdoor van slag waren, is niet meer dan begrijpelijk."

Op de sportieve prestaties van de Noord-Koreanen had het incident nochtans geen invloed. Noord-Korea won van Colombia met 2-0, dankzij twee doelpunten van Kim Song Hui.

Eerder op de dag hadden de Britse vrouwen het gastland al meteen de eerste zege bezorgd door met 1-0 te winnen van Nieuw-Zeeland. Wereldkampioen Japan won met 2-1 van Canada en ook de andere favorieten lieten geen steekje vallen. Brazilië blikte Kameroen met 5-0 in, Zweden won met 4-1 van Zuid-Afrika, de Verenigde Staten met 4-2 van Frankrijk.

Foto AFP: ook de Noord-Koreaanse fans weten niet wat hen overkomt.

MEER OVER Noord-Korea

Meer sportnieuws