Mama schrijft boek over kanker dochter Alixe

Mama schrijft boek over kanker dochter Alixe

Mama schrijft boek over kanker dochter Alixe

Print
Beveren-Waas - Durf geloven in een wonder. Zo heet het biografische boek van een moeder wiens dochters leven aan een zijden draadje hing door een agressieve kanker. Met haar verhaal wil ze steun bieden aan mensen die in een gelijkaardige situatie zitten.

In de zomer van 2005 gingen Martine Schevernels, Noël De Ley en hun drie dochters Alixe, Fleur en Pauline op vakantie in Nieuwpoort. De vakantie werd abrupt onderbroken toen bij dochtertje Alixe, op dat moment 2,5 jaar oud, een knobbel ontdekt werd. “We gingen meteen naar het kinderziekenhuis en de dag daarop werd Alixe onderzocht in het UZ Gent. Eerst dachten de artsen dat het om een niertumor ging, maar uiteindelijk bleek het een neuroblastoom te zijn”, vertelt Martine Schevernels.

Een neuroblastoom is een zeer agressieve kanker die zich bij jonge kinderen kan ontwikkelen. De overlevingskansen zijn beperkt. Slechts 25 procent van de patiënten wint de strijd. “Onze wereld stortte in. Toen de diagnose gesteld werd, ging ik op zoek naar hoopvolle verhalen van lotgenoten. Nergens vond ik verhalen met een positieve afloop, hoewel wij daar vreselijk veel nood aan hadden."

Schevernels, kinesiste van opleiding, hield vanaf de eerste dag van de ziekte van Alixe een dagboek bij. Daarin pende ze alle emoties en ervaringen neer. De laatste pagina’s dateren van vorig jaar. “Het dagboek heeft lange tijd in de kast gelegen, maar ik wou er iets mee doen. Ik had mezelf uitgedaagd om van ons verhaal een strohalm te maken waar anderen naar op zoek zijn en zich aan kunnen vastklampen. Iedereen heeft nood aan lichtpuntjes."

Alixe, nu 9,5 jaar oud, stelt het intussen goed. “Maar ze heeft wel een heel jaar van haar leven verloren. Haar tweelingzusje Fleur zit in het vijfde leerjaar, Alixe nu in het vierde."

Steven Tindemans

Het boek van 360 pagina’s kunt u bestellen via www.lulu.com/spotlight/Marnopa

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio