1.500 Belgen slepen Facebook voor rechter

Consumentenorganisatie Dolor heeft al 1.500 claims binnengekregen van Belgen die zich opgelicht voelen door Facebook. Ze hebben aandelen gekocht toen de sociaalnetwerksite op 18 mei op de beurs ging. Maar wel op basis van foutieve informatie, zeggen ze. In de VS lopen er al 350.000 soortgelijke claims. Het bedrag van de claims is opgelopen tot 2 miljard euro.

tmas

18 mei 2012. Het is de dag dat Facebook op de beurs gaat. Wie snel geld wil maken, zit dan achter zijn computer. De aankoopprijs van een aandeel in België is 43 dollar, omgerekend 35 euro. De start van het aandeel lost alle beloftes in. In nog geen vijf minuten springt de koers 13% de hoogte in. Maar een kwartier later is de winst al weg. Het aandeel klokt de eerste dag af op de openingskoers: 43 dollar. Geen winst. Gisteren, zowat twee maanden na de introductie, was het aandeel zelfs zwaar verlieslatend: 28,5 dollar (24 euro, of een verlies van 11 euro).

De Facebook-belegger voelt zich dus bedrogen. Maar die laat het daar niet bij. Op initiatief van consumentenorganisatie Dolor dienen steeds meer Belgen een klacht in tegen het netwerk. “Elke dag krijg ik twee tot drie claims binnen”, zegt Hendrik Boonen, voorzitter van Dolor, die al eerder aandeelhouders van Lernout & Hauspie, Fortis en Dexia heeft verdedigd. “Het zijn er nu al 1.500, allemaal aandeelhouders die zich misleid voelen.”

Misleid

Hoezo misleid? “Facebook wist, voor de introductie op de beurs, dat het de inkomsten die het beloofde aan toekomstige beleggers niet zou halen”, zegt Samuel Rudman van het advocatenbureau Robbins Geller. Dat bureau groepeert de Amerikaanse claims tegen Facebook, door een collectieve vordering in te dienen. Het aantal claims loopt al op tot 350.000. “Facebook wist dat het minder winst ging maken, maar die informatie heeft het alleen met een select clubje beleggers gedeeld. Een grote fout.”

WB Foto JVDP: initiatiefnemer Hendrik Boonen

MEER OVER aandelen

Nu in het nieuws