Antwerpen blijft hoofdstad van cocaïne

Nergens in Europa wordt meer cocaïne gebruikt dan in Antwerpen. Nog méér dan in wereldsteden als Londen of Parijs. Dat blijkt uit de drugsconcentratie die onderzoekers in het rioolwater hebben onderzocht. Ook in het xtc-gebruik behoort Antwerpen tot de Europese top.

ikerremans

De Universiteit Antwerpen (UA) werkte mee aan een grootschalig Europees onderzoek waarvan de resultaten vandaag in het toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift Science of the Total Environment worden gepubliceerd.

In 19 Europese steden werd het rioolwater onderzocht op sporen van cocaïne, amfetamines, xtc, methamfetamine en cannabis. Het cocaïnegebruik in Antwerpen, zo bleek, ligt bijna drie keer zo hoog dan in andere Europese steden. “Het gemiddeld Europees gebruikt ligt op 700 mg per dag per 1.000 inwoners”, zegt Dr. Alexander van Nuijs van het toxicologisch centrum van de Antwerpse universiteit.

“In Brussel is dat maar 500 mg per dag per 1.000 inwoners, in Antwerpen liefst 1950 mg per dag per 1.000 inwoners. Als je weet dat een lijntje cocaïne gemiddeld 100 mg bevat, komt dat neer op ongeveer 20 lijntjes per dag per 1.000 inwoners.”

Van Nuijs ziet de aanwezigheid van de Antwerpse haven als een van de belangrijkse oorzaken. “Waar er veel aanbod is, wordt er ook meer gebruikt. Bovendien is Antwerpen een feeststad en cocaïne een typische partydrug.”

Ook het xtc-gebruik in Antwerpen is enorm hoog in vergelijking met de rest van Europa. Enkel in Amsterdam wordt er nog meer xtc geslikt.

Burgemeester Janssens wenste niet te reageren op de studie.

TG