Dossier Ford Genk

Verlies van miljard dollar voor Ford

De Amerikaanse autobouwer Ford verwacht dit jaar een verlies van ruim een miljard dollar (820 miljoen euro) in Europa. Dit heeft Ford gisteren laten weten bij de bekendmaking van de financiële resultaten van de groep in het tweede kwartaal. Ford stelde ook structurele ingrepen in het vooruitzicht maar wilde daarover geen details geven.

tmas

Ford zag zijn winst in het tweede kwartaal terugvallen tot 1,04 miljard dollar (860 miljoen euro). Die achteruitgang heeft vooral te maken met de zware verliezen in Europa. Ford leed er in het tweede kwartaal een verlies van 404 miljoen dollar (334 miljoen euro). Voor de eerste helft van het jaar loopt het verlies al op tot 553 miljoen dollar (457 miljoen euro).

Financieel directeur Bob Shanks erkent de ernst van de situatie: "De problemen in Europa zijn eerder van structurele dan van cyclische aard. We weten wat we moeten doen." Shanks wilde verder geen details kwijt.

Recent heeft Ford Europa nog de garantie gegeven dat Ford Genk buiten schot blijft en het Toekomstplan uitgevoerd wordt.

DC Foto AFP