Molse tuin gaat voor titel mooiste tuin van de Benelux

De tuin van Johan Geuens en Hilde Berthels in de Heistraat in Mol bereikte de kwartfinale in de wedstrijd 'mooiste tuin van de Benelux'. Vandaag strijdt de Molse tuin in een tuinbattle voor een plaatsje in de halve finale.

jrosquin

De mooie tuin van de familie Geuens-Berthels valt op tussen andere tuinen. Maar ook zijn naam is ongewoon : Haec domus nostra est. Hic habitamus. Hoc caelum est. De naam ligt minder vlot in de mond, maar beschrijft volgens Johan Geuens precies hoe zij hun tuin zien. De latijnse spreuk werd in een tegel gebeeldhouwd door Johans vader toen ze in de Heistraat kwamen wonen en werd de typerende beschrijving van huis en tuin. De tuinliefhebber helpt ons graag een handje bij de vertaling : Dit is ons huis. Hier wonen wij. Dit is onze hemel.

"Wij willen in onze tuin vooral genieten", vertelt Johan Geuens. "Vandaar is onze voortuin ook niks bijzonders. De verrassing zit hem achter het huis. Daar hebben we onze tuin opgebouwd uit verschillende kamers die steeds weer doen verwonderen."

Voor het ontwerp en de aanleg van de tuin deden Hilde en Johan enkel beroep op hun eigen inspiratie. "De tuin is jaar na jaar opgebouwd", weet Johan Geuens. "Het is vooral mijn vrouw die daar hard aan gewerkt heeft. Zij werkt in het onderwijs en heeft in de verlofperiodes wat meer tijd." Maar ook de man des huizes droeg zijn steentje bij met de bouw van reusachtige metalen mieren om een grasveld te breken. Achteraan in de tuin knutselde de man een ruïne in elkaar met ornamenten van een oude Franse kerk.

Onderhoud

De tuin met de Latijnse naam is 2.400 vierkante meter groot en vergt uiteraard wel wat onderhoud, maar toch valt dat volgens Johan Geuens nog wel mee. "Eigenlijk hebben we de tuin zo aangelegd dat we er het minste onderhoud aan hebben", verduidelijkt de kwart-finalist. "Zo was onze groententuin te groot en moeilijk te onderhouden. Daarom hebben we die opgedeeld met buxus-hagen zodat alles gemakkelijker onderhoudt en overzichtelijker is. We hebben ook een serre en een kippenhok. Dat is toch ook weer heel wat oppervlakte dat minder werk vraagt."

Verder heeft de tuin van de familie Geuens vooral vaste planten. Daardoor is hij op zijn mooist in juni en juli. Geuens : "Als er in de winter sneeuw ligt, is onze tuin ook erg mooi om zien. Maar eind juli zijn de meeste planten uitgebloeid en beginnen ze van hun pracht te verliezen. Daarom komen de meeste mensen in juni of juli naar onze open tuin dagen. Sinds een paar jaren zetten we op sommige dagen onze tuin ook open voor het publiek omdat we ook anderen ervan willen laten genieten."

Vandaag neemt Haec domus nostra est. Hic habitamus. Hoc caelum est het in een tuinbattle op tegen een gelijkaardige tuin. Inzet van de tuinbattle is een plaatsje in de halve finale. Stemmen kan op www.tuinadvies.be.

Tom Claessen

Foto's van Mia Uydens

MEER OVER Mol

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio