Spoorwegfort is net als vroeger weer via een brug toegankelijk

Spoorwegfort is net als vroeger weer via een brug toegankelijk

Spoorwegfort is net als vroeger weer via een brug toegankelijk

Print
Duffel - Veertig jaar na de afbraak ligt er weer een toegangsbrug naar het spoorwegfort van Duffel.
Het fortje van Duffel werd in 1886 gebouwd om de spoorweglijn Brussel-Antwerpen te verdedigen. Begin jaren 70 van de vorige eeuw werd de brug naar het fort door de toenmalige eigenaar afgebroken. Naast de vroegere brug wierp hij een aarden wal op. Tot voor kort was het fort alleen via deze aarden wal toegankelijk.

"Om in de toekomst bezoekers te ontvangen, was die ingang uiterst onpraktisch. Bovendien heeft de wal een negatieve impact op het vooraanzicht van het fort en geeft die problemen naar veiligheid. Daarom lieten we een nieuwe toegangsbrug ontwerpen. Er werd gekozen voor een sobere, hedendaagse vormgeving", vertelt Annemie Nagels van de vzw Kempens Landschap, de eigenaar van het fort.

"De historische bruggenhoofden hebben we gerestaureerd en daarover kwam een stalen draagstructuur met een houten bekleding. De leuningen zijn gemaakt uit kriskras gelaste staven van cortenstaal. Deze vormgeving in cortenstaal vormt een rode draad doorheen het hele fort. Zo heeft ook het hekwerk in het fort een gelijkaardige structuur", zegt Nagels.

Nu de toegangsbrug naar het fort hersteld is zal binnenkort gestart worden met het verwijderen van de aarden wal. Eens dat deze werken achter de rug zijn, zal het fort weer enkel via de toegangsbrug toegankelijk zijn.

Kempens Landschap wil het fort vanaf 2014 voor bezoekers openstellen.

Chris VAN ROMPAEY

Foto Joris Herregods
Annemie Nagels

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio