Wiekevorstse boeren telen basilicum

Kruidenverwerker Herbafrost uit Hulshout is op zoek naar landbouwers die zuiderse kruiden willen telen in de onmiddellijke omgeving van de fabriek. De Heistse zandgrond zou ideaal zijn voor bijvoorbeeld basilicum.

Bert Provoost

Een aantal boeren is in Wiekevorst begonnen met de teelt van zuiderse kruiden voor Herbafrost, dat diepgevroren kruiden produceert. "We hebben overeenkomsten gesloten met boeren uit de omgeving om kruiden voor ons te telen. De streek rond Heist is ideaal voor de teelt van zuiderse kruiden. Basilicum moet veel warmte hebben en mag niet te nat staan. Op kleigronden heeft het plantje te veel kans om ziektes te ontwikkelen. Maar op een zandgrond zoals in Heist-op-den-Berg gedijt het prima", legt agromanager Stefan Bruyndonckx uit.

Heist ligt bovendien dicht tegen de fabriek in Hulshout. "Meer houtachtige planten zoals tijm en oregano kunnen beter getransporteerd worden. Maar met een week plantje als basilicum kunnen we het ons niet permitteren om er na de oogst veertig kilometer mee te rijden. Dan daalt de kwaliteit te fel."

Het bedrijf zoekt nog telers die willen overschakelen op zuiderse kruiden.

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio