Celstraf voor Amerikaanse bisschop die pedofiele priesters beschermde

De Amerikaanse bisschop William Lynn is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 tot 6 jaar. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Amerikaanse katholieke kerk die schuldig bevonden is aan het verhullen van seksueel misbruik door priesters. Rechter Teresa Sarmina zei hem bij de strafuitspraak dat hij heel goed wist wat goed was, maar dat hij toch fout koos.

tmas

Na een proces dat tien weken duurde ,werd Lynn eind juni schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van kinderen. Hij werd er als voormalig verantwoordelijke voor het personeel in het aartsbisdom Philadelphia van beschuldigd, gevallen van seksueel misbruik verborgen te hebben, en niets gedaan te hebben om minstens twee priesters te verwijderen van posten waar ze vaak in contact kwamen met minderjarigen.

Een van de twee priesters wiens misbruik hij toegedekt zou hebben, de uitgetreden priester Edward Avery, heeft op de vooravond van zijn proces schuldig gepleit en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeëneenhalf tot vijf jaar. De andere, James Brennan, werd ervan beschuldigd in de jaren '90 jongens seksueel misbruikt te hebben, maar de jury heeft de strafmaat nog niet bepaald.

Procureur Jacqueline Coelho omschreef Lynn tijdens het proces als "de bewaker van geheimen", die de Kerk moest beschermen voor schandalen en de gelovigen in het donker moest houden.

Foto Reuters