Rogge: "Strijd tegen doping en illegaal gokken blijft prioritair"

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft dinsdag de 124e vergadering van het Internationaal Olympisch Comité in Londen geopend. In zijn toespraak viseerde hij doping en illegaal gokken, en toonde hij zich ook opgetogen over de vele vrouwelijke atletes in Londen.

jrosquin

"De strijd tegen doping en illegaal gokken blijft prioritair voor het IOC", begon Rogge. "Wat doping betreft, zullen we het aantal tests voor en na de Spelen nog verhogen via gerichte controles. Daarnaast zullen we de stalen die na de vorige edities bewaard zijn, opnieuw analyseren."

Goed bestuur noodzakelijk

"We zullen de controle op illegaal gokken en vervalste wedstrijden ook verhogen, en nauwer gaan samenwerken met organisaties als bijvoorbeeld de Britse 'Gambling Commission', Interpol en de nationale olympische comités", vervolgde de Gentenaar. "Om deze strijd te leiden is een goed bestuur noodzakelijk en moeten ook de sportieve organisaties gecontroleerd worden", voegde Rogge eraan toe.

Onze landgenoot, die in september 2013 stopt als preses van het IOC, stelde ook nog tevreden vast dat er in Londen een grote delegatie vrouwen deelneemt. Saoedi-Arabië, Qatar en Brunei sturen ook vrouwen naar de Britse hoofdstad, en dat is voor het eerst in de Britse geschiedenis. "En daarnaast heeft het IOC ook het boksen en enkele disciplines in het baanwielrennen geopend voor vrouwen", vulde de voorzitter nog aan.

Foto: Reuters Rogge in het olympisch dorp

MEER OVER Jacques Rogge

Meer sportnieuws