Syrische oppositie wil al-Assad vervangen door regeringslid

De Syrische oppositie is klaar voor een transitie onder leiding van "een persoonlijkheid van het regime" van president Bashar al-Assad, na het vertrek van de betwiste president. Dat zegt Georges Sabra, woordvoerder van de Syrische Nationale Raad.

jrosquin

Sabra verwijst naar de machtsoverdracht in Jemen. Na een jaar van revolte in zijn land tekende de voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh een akkoord, dat bepaalde dat hij de macht voor een tussenperiode aan zijn vicepresident overdroeg, in ruil voor immuniteit voor hemzelf en zijn naasten.

Maandag riep de Arabische Liga in Doha de Syrische president nog op snel de macht af te staan in ruil voor een "veilige" exit voor hem en zijn familie. "Wij aanvaarden dat initiatief want de prioriteit vandaag is het bloedbad te stoppen en de Syrische burgers te beschermen, niet het proces van Assad maken", aldus Sabra. Damascus weigerde echter.

Welke "persoonlijkheid" van het regime de oppositie dan net zou aanvaarden, is niet duidelijk. "Syrië beschikt zelfs bij het regime over vaderlandslievende personen, enkele officieren van het Syrische leger kunnen een rol spelen", luidde het.

In Saoedi-Arabië werd maandagavond ondertussen zowat 32,5 miljoen dollar (26,8 miljoen euro) ingezameld. Het was de eerste dag van een collecte voor hulp aan het Syrische volk. De campagne duurt vijf dagen en werd beslist door koning Abdoellah. Naast geld zamelt de campagne ook eetwaren, medisch en farmaceutisch materiaal, tenten en dekens in.

Foto: AFP Een portret van president Bashar al-Assad wordt in brand gestoken

MEER OVER Syrië

Nu in het nieuws