1 / 3

Essenaar wint Tour de France pronostiek

De Tour de France is de passie van Essenaar Danny Mathys. Hij houdt al jaren alle statistieken van de wielerwedstrijd bij. Op zijn werk deelt hij zijn passie met zijn collega’s. Als kers op de taart won hij de pronostiek die hij mee organiseerde.

Tilborghs Margo

Danny Mathys richtte samen met Adri Gelten een Tour de France-pronostiek op voor zijn collega’s van metaalbewerkingsbedrijf Fabricon in de Antwerpse haven.

“Je hoeft niet echt een tourkenner te zijn om mee te doen met deze pronostiek”, vertelt Adri Gelten, directeur van Fabricon. “Het is puur een gokspel want het gaat slechts om de minuten.” Voor de tour begon moesten de deelnemers schatten in hoeveel tijd elke rit zou worden afgelegd. De werknemer die daar het dichtste bij zat won de rit. Het is Danny zelf die gewonnen heeft.

Zijn schuilnaam kan hij ondertussen ook verklappen: Loeke Petoeke. Zijn eerste plaats levert hem een mooie wisselbeker op.

Verrassingen

“Aan onze koffiemachine hangt de lijst van de deelnemers”, vertelt Adri Gelten. “Maar omdat iedereen onder een schuilnaam speelt, weet niemand hoever je in het klassement staat. Na de tour werd de lijst met echte namen bekendgemaakt en dat zorgde wel voor leuke verrassingen.”

Danny Mathys hield nauwgezet de statistieken bij van alle ritten, zodat elke deelnemer precies wist wie de etappewinnaars waren. “Ik ben zo gebeten door de Tour dat ik alle tijden van vorige jaren opzoek en daar dan een gemiddelde van maak’, vertelt Danny.

“Ik merk dat dit spel een bepaalde vorm van sociaal contact teweeg brengt en dat is een heel leuke gedachte’, vertelt Adri Gelten. “Zo waren er twee werknemers die elke dag samen naar de Tour keken, terwijl ze anders elk op hun eigen verdieping zouden zitten. Ik vind het leuk dat dit zoiets teweeg kan brengen.”

Collage

Iedereen keek ook gespannen uit naar de collage die Danny Mathys ieder jaar opnieuw maakt. Dit jaar deed hij dat voor de vijfde keer.

Elke ritwinnaar staat erop, maar enkele opvallende details uit de Tour kregen ook een plaatsje.

"Omdat iedereen speelt onder een schuilnaam wist niemand hoeveelste je in het klassement stond", zegt Adri Gelten. Dat maakt het ook spannend want je kan je collega op het verkeerde been zetten. Na de tour wordt de lijst met de echt namen bekend gemaakt en dat zorgt soms wel voor verrassingen. Die openbaring is een leuk aspect.”

Iedereen keek ook gespannen uit naar de collage die Danny ieder jaar weer maakt. Dit jaar voor de vijfde keer op rij. “Elke ritwinnaar staat erop, maar ook elk opvallend detail uit de Tour krijgt een plaatsje. “Ik werkte mijn collage elke dag bij. Voor mij is dit een hobby waar ik met hart en ziel aan werk. De collage is niet te koop, maar alle deelnemers van het Tour de France-spel krijgen een afdruk”, zegt een trotse Danny Mathys.

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio