Vossen zetten steeds meer kip op het menu

Dit jaar zijn er in Westerlo al 18 kippenhokken leeggeroofd. “Door vossen”, weet schepen Roger Vrindts. De gemeente richt een meldpunt op. “Het is een echte plaag.”

ikerremans

Inwoners van Westerlo mochten vorig jaar nog gratis twee kippen ophalen bij de gemeente. Tot groot jolijt van de Westelse vossen, zo blijkt nu. Want die lijken kip tot een vast onderdeel van hun menu te hebben gepromoveerd.

De familie Van Rillaer kan erover meepraten: “Zes van onze acht kippen zijn dood”, zucht vader Dirk Van Rillaer. “Het is al de vijfde keer in vijftien jaar. Ik heb ook al konijnen en cavia’s gehad, maar die sneuvelden ook. De vos graaft onder de kippendraad door. Deze keer is hij zelfs in het schuthok voor de kippen binnengedrongen.”

Jaarlijkse jacht

Vossen mogen gedurende een bepaalde periode van het jaar bejaagd worden en recent nog heeft de Vlaamse overheid de voorwaarden voor de bestrijding versoepeld. Maar volgens Roger Vrindts nog lang niet genoeg. Een oplossing is volgens de schepen een jaarlijkse jacht in natuurgebieden.

“Natuurparken als de Beeltjes en Kwarekken, waar nooit bejaging mag gebeuren, zijn goede kweekplaatsen en een nachtelijke uitvalsbasis voor de vos”, meent de schepen. “Voor mij moet de laatste vos niet dood, maar als we eenmaal per jaar vossen mochten afschieten in de Beetjes en de Kwarekken, dan zouden we al veel verder staan.”

Voor het schepencollege is de maat vol. Vanaf deze week opent de milieudienst een meldpunt waar kippenhouders hun aangifte kunnen doen van de verliezen. “Zo krijgen we een totaaloverzicht en kunnen we bij de hogere overheid maatregelen vragen”, aldus de schepen, die hoopt dat andere gemeenten het Westelse voorbeeld zullen volgen.

MARC HELSEN Foto Joren De Weerdt

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio