Meer dan honderd bezwaren tegen bedrijf Stenofer

Groen Willebroek en de buurtbewoners rond het bedrijf NV Stenofer aan de Emiel Vanderveldestraat hebben bezwaar ingediend tegen de aangevraagde milieuvergunning Klasse 1 door het bedrijf.

boey jan

De ingang van het bedrijfje is ter hoogte van de Emiel Vanderveldestraat 128. Aan deze poort loopt er een privé-weg dieper het terrein in, tot aan de spoorweg Willebroek Sint-Niklaas, waar het eigenlijke terrein voor onder meer schrootopslag is gelegen. "Wij hebben bezwaar ingediend tegen de aanvraag voor een milieuvergunning voor het afval- en schrootverwerkend bedrijf nv Stenofer en het RUP Willebroek-Centrum. Wat het RUP betreft vinden we dat de spoorweg Sint-Niklaas ? Mechelen een duidelijke, fysieke grens tussen Willebroek Noord en het Centrum maakt. Dit stuk industriegebied moet omgevormd worden tot een gebied voor gemengd gebruik, waar wonen en ondernemen samengaan. Een hoogrisicobedrijf zoals het schroot- en afvalverwerkingsbedrijf Stenofer hoort niet zo vlak bij bewoning", zegt Groen-voorzitter Thierry Serrien.

Buurtbewoonster Yolande Van Puyenbroeck is directe buur van het bedrijf.

"Wij wonen hier al twintig jaar. De hele buurt is hier aan heropleving toe, ook de sociale woningen zitten volop in een renoveringsfase. Ik vind het spijtig dat er zo weinig is gecommuniceerd door de gemeente over deze aanvraag en het openbaar onderzoek dat net is afgesloten. "Ik ben verbaasd en ontzet dat ik moet lezen dat in deze vergunning zelfs sprake is van de opslag van 0,1 ton radio-actieve onderdelen. Inmiddels heeft de buurt zich wat georganiseerd en werden er hier alleen al 102 handtekeningen onder het bezwaarschrift geplaatst. Ik heb zelf een bezwaar ingediend. Ook de straten die aan de andere zijde grenzen hebben zich blijkbaar gemobiliseerd", aldus een verbolgen Yolande Van Puyenbroeck.

Advies geven

Burgemeester Marc De Laet kan over deze milieuvergunningsaanvraag nog niet veel kwijt. We moeten de bezwaren nog bekijken en dan standpunt innemen met het schepencollege. Het gaat om een klasse 1 milieuvergunning, dus moeten wij als gemeente ook advies geven. Het is de provincie die beslist over het al dan niet toekennen van deze vergunning. Ik kan wel zeggen dat alleen al omwille van de mobiliteit en het aantal vrachtwagens dat er op en af rijdt midden een woonzone een zwaar probleem is. We zullen alle klachten en bezwaren met veel aandacht bekijken, besluit de burgemeester.

Jan BOEY

Foto Joris Herregods

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio