N-VA-lid maakt weer overstap naar VB

N-VA-leden die overstappen naar het VB: ze zijn hoogst uitzonderlijk, maar ze bestaan. Natasza Wisniewska begon bij het VB, werkte daarna twee jaar voor de N-VA, maar keert nu terug naar de oude stal.

jrosquin

De Mortselse VB’er en jongerenvoorzitter Tom Van Grieken pakt er graag mee uit: hij is erin geslaagd om een verloren dochter terug te halen naar de oude stal. Natasza Wisniewska (27) staat in oktober op de lokale lijst van het Vlaams Belang.

“Ik heb Poolse roots, maar ik woon in België sinds mijn kleutertijd en ik voel me op en top Vlaamse”, begint ze haar verhaal. “Als studente heb ik veel gelezen over de Vlaamse beweging en ben ik Vlaams-nationaliste geworden. Ik was toen ook lid van het VB.”

“Eind 2008 kwam ik door de crisis zonder werk te zitten”, vervolgt ze. “Na de verkiezingen van 2009 waren er ineens heel veel vacatures bij de N-VA. Ik heb gesolliciteerd en kon aan de slag in het Brusselse partijhoofdkwartier. Daar heb ik de ledenadministratie verzorgd.”

Maar na tweeënhalf jaar had ze er genoeg van. “Ik had veel te veel werk en er werd niet naar mijn noodkreten geluisterd. Daarom heb ik van de ene dag op de andere ontslag genomen. Dat viel niet in goede aarde.”

"Zitten, zwijgen en braaf zijn"

Nadat ze de professionele band met de N-VA had doorgeknipt, besloot ze om terug te gaan naar het VB. “Ik wilde het gevoel van vroeger terug. Bij de N-VA moest ik zitten, zwijgen en braaf zijn. Ik werd er niet beschouwd als een partijgenote, maar louter als een personeelslid. Bij het VB mag ik zeggen wat ik denk. Ik ervaar er veel meer vriendschap en nestwarmte.”

Volgens Natasza Wisniewska zijn er weinig inhoudelijke verschillen tussen het VB en de N-VA. “Beide partijen zeggen ongeveer hetzelfde, alleen formuleert de N-VA het wat softer uit angst voor een cordon sanitaire. De N-VA heeft veel kiezers gewonnen door het effect van De slimste mens ter wereld, maar die gaat ze op termijn weer verliezen. En ook de echte Vlaams-nationalisten keren vroeg of laat terug naar het VB.”

Wisniewska weet nog niet welke plaats ze krijgt op de VB-lijst. “We zien wel”, zegt ze. “In elk geval is het VB hard nodig in Mortsel, want er zijn hier veel woninginbraken. Daar moet iets aan worden gedaan.”

Lex Moolenaar

Foto: JVDP

MEER OVER N-VA

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio