1 / 2

Zeventiger verdrinkt in de Lesse

Roger Sacré (73) uit Oudegem heeft het leven gelaten tijdens een afvaart van de Lesse per kajak. Zijn boot sloeg om en hij kreeg een hartaanval.

jrosquin

De stamgasten van café De Filosoof in de Dendermondse deelgemeente Oudegem hadden al hun boten gereserveerd om de rivier de Lesse af te varen. Maar dat werd de 73-jarige Roger Sacré fataal. Zijn boot die hij samen met André Veldeman bestuurde, kantelde na 20 kilometer om en toen hij wilde uitstappen schoof Sacré uit en kreeg hij een hartinfarct.

“Ik heb hem nog proberen te redden”, zegt André Veldeman. “Zelf heb ik ook voor mijn leven moeten vechten. Het water was dan misschien maar 50 centimeter diep, toch konden we niet staan door de stroming. Ik heb me nog kunnen vastklampen aan een tak. En toen zag ik zijn lichaam voorbijdrijven. Het moet heel snel zijn gegaan.”

Roger Sacré kon niet zwemmen en had ook geen reddingsvest om.

Geen overmatig drankgebruik

De afvaart van de Lesse staat vaak synoniem met overmatig drankgebruik. Niet in dit geval. “Twee pinten had mijn broer gedronken. Dat hebben ze mij verteld. En ze hadden halverwege ook goed gegeten in het restaurant. Dus daar ligt het zeker niet aan", zegt broer Pierre Sacré.

“Dit hadden we nooit durven denken”, zegt organisator Paul Amand. “Roger heeft zich de hele tijd goed gehouden. Tijdens de kajaktocht had hij zelfs zo’n kleine megafoon bij die hij bediende als er mooi volk passeerde. Hij was een echte dorpsfiguur. We zullen hem zeker missen.”

"We hebben hem niet meer kunnen helpen", zegt organisator Amand. "Zijn lichaam werd uit het water gehaald en het schuim stond op zijn lippen.” De politie kwam snel ter plaatse. Er werd zelfs een helikopter ingezet. Maar Sacré kon niet meer gered worden.

Stef Van Overstraeten

Foto's: Geert De Rycke “Roger (foto boven: vooraan in de kajak) heeft zich geamuseerd, dat zie je op die laatste foto”, zegt broer van het slachtoffer, Pierre Sacré (foto midden).

Lees het hele artikel in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Waas & Dender

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio