Slam poetry verovert Zomerfabriek

In de Zomerfabriek op Zurenborg vond woensdagavond een derde editie van het slam poetry-event 'Grab the mic' plaats. Slam poetry heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en wint hoe langer hoe meer aan bekendheid in Europa.

LAkinyi

Grab the mic wordt deze zomer elke woensdagavond in de Zomerfabriek georganiseerd. Het concept is een initiatief van Antwerpenaar Elisabeth Severino Fernandes en geeft het podium aan zowel ervaren als onervaren artiesten.

Slam poetry is een dichtvorm met voordracht als cruciaal element. Deze dichtvorm begon als een wedstrijd tussen dichters om dichtersavonden levendiger te maken. Fernandes: "Slam is het heel expressief brengen van teksten die niet zo abstract zijn als de klassieke poëzie. Het is een democratische uitdrukkingsvorm", vertelt Fernandes.

Van cocktailbar tot groot publiek

Het project is ontstaan in cocktailbar Mama Matrea. Ondertussen verovert slam poetry het grote publiek in de Zomerfabriek.

Fernandes: "In de Zomerfabriek heb je een heel divers publiek. We merken dat ze nieuwsgierig zijn naar deze uitdrukkingsvorm. De artiesten zijn er, nu moeten de toeschouwers het nog leren kennen."

Naast de namen op de flyer, is een open mic voorzien om de avond mee af te sluiten. Bij de open mic mogen de dapperen onder het publiek zich achter de microfoon wagen.

De reacties in de Zomerfabriek waren positief. De zaal zat vol en na bijna elke artiest klonk een daverend applaus. "Zoals veel slam-artiesten heb ik het graag over maatschappijkritische thema's, maar dat hoeft niet per se. Je kunt over alles slammen", zegt slam poet Ali Azzouz.

Volgens Azzouz is de klassieke dichtvorm nog niet dood. "Zoals klassieke muziek altijd in de mode zal blijven, zal de klassieke poëzie ook blijven bestaan." "De slam-artiesten creëren nieuwe inzichten en komen origineel, creatief en levendig uit de hoek", vertelt Iulia Klimina, een van de toeschouwers. "Ik kom zeker terug".

LISA AKINYI MAY

Foto: Patrick De Roo

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio