Executie mentaal gehandicapte in extremis opgeschort in VS

De executie van een ter dood veroordeelde met een mentale beperking in de Amerikaanse staat Georgia is maandag in extremis opgeschort. Dat besliste het hooggerechtshof van Georgia twee uur voor de executie omwille van een nieuwe procedure bij de uitvoering van de dodelijke injectie.

jrosquin

De 52-jarige Warren Hill, reeds 21 jaar in de dodencel, zou de eerste gedetineerde zijn die met de injectie van één enkel product, met het middel pentobarbital, geëxecuteerd zou worden. Voordien werden drie verschillende middelen gebruikt.

Het hooggerechtshof ging in op de vraag tot opschorting van de verdediging. Het hof vraagt zich af of een lagere rechtbank niet in de fout ging door te stellen dat de beslissing van de penitentiaire autoriteiten om een nieuwe 'techniek' te gebruiken bij executies, in regel is met de wetten van Georgia. Het hof zal zelf nu onderzoeken of de nieuwe executiemethode in regel is.

Doden van celgenoot

De opschorting komt er dus omwille van een 'technische' kwestie. Maar de zaak zorgt ten gronde voor heel wat discussie in de VS. In 2002 besliste het Amerikaans federale Hooggerechtshof in Washington immers dat mensen met een mentale handicap niet terechtgesteld mogen worden. Het Hof liet het evenwel aan de staten over om te bepalen wanneer iemand mentaal gehandicapt is.

Hill, die in de gevangenis zat voor een eerdere moord, stond in 1991 terecht voor het doden van zijn celgenoot. Tijdens zijn proces zei de rechter dat hij overduidelijk "mentaal achtergesteld" is, maar volgens het Hooggerechtshof van de staat Georgia is dat niet voldoende om zijn leven te sparen. In Georgia moet een mentale handicap zo aangetoond kunnen worden "dat elke redelijke twijfel" uitgesloten is. De zuidelijke staat is meteen de enige in heel de VS die zo'n strikte definitie hanteert.

Foto AFP

Nu in het nieuws