Psycholoog moet diamantoorlog ontmijnen

"Er moet een psychologische coach komen om de spanningen en het wantrouwen op de financiële sectie van het Antwerps parket weg te nemen." Dat schrijft de Hoge Raad voor Justitie in een tweede advies naar aanleiding van de "diamantoorlog".

De diamantoorlog was een ruzie tussen diamantfraudejager Peter Van Calster, Christian Nys van de financiële sectie van het Antwerps parket en het Antwerpse parket-generaal.

jrosquin

Van Calster verweet het parket-generaal te soepel te zijn tegenover frauderende diamantairs, het parket-generaal verweet Van Calster dat hij te veel op eigen houtje handelde en serieuze procedurefouten had gemaakt. Eén grote fraudezaak, de HSBC-fraude, moest om die reden helemaal opnieuw worden opgestart.

Liégeois

De HRJ moest de problemen analyseren op verzoek van Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) en hij besloot in een eerste advies dat aan procureur-generaal Yves Liégeois - als enige - alvast helemaal niéts kon worden verweten. Na deze eerste audit werd een protocolakkoord afgesloten en dat is nu geëvalueerd. Over het algemeen wordt het "goed nageleefd", zo schrijft de HRJ.

Door dat akkoord werd Dirk Schoeters van het parket-generaal aangesteld als tijdelijk nieuw hoofd van deze sectie. Volgens de HRJ wordt hij goed aanvaard en zijn de relaties met het parket-generaal nu ook serieus verbeterd. "Er zijn geen nieuwe problemen vastgesteld", zo luidt het.

Aparte gang

Het akkoord deelt fraudejager Peter Van Calster opnieuw in bij de financiële sectie. Vroeger viel hij rechtstreeks onder procureur Herman Dams, precies omwille van de ruzie met zijn toenmalige hiërarchische chef Christian Nys. Nu zit hij dus opnieuw op de financiële sectie. Maar de HRJ stelt ook vast dat de aangekondigde ruil van dossiers tussen Peter Van Calster en Paul Hannes nooit heeft plaatsgevonden, "omdat dit te veel extra werk zou meebrengen". Ook zit Peter Van Calster samen met de gedetacheerd fiscale ambtenaren op gang F fysiek gescheiden van de rest van de parketmagistraten en de parketjuristen, die op gang E zitten. Grote baas Dirk Schoeters zit nu eens op gang F, dan weer op gang E, zo zegt de HRJ.

"De samenwerking tussen Peter Van Calster en de rest van het team, met uitzondering van de gedetacheerde fiscale ambtenaren en van één magistraat, blijft problematisch", zo schrijft de HRJ, die wijst op de positieve opstelling van Christian Nys, met wie Van Calster ruzie had. "Nys geniet een groot vertrouwen van de meeste leden van de sectie. Zijn constructieve houding ten aanzien van de huidige situatie, zijn sterke juridische kennis en zijn beschikbaarbheid om medewerkers juridisch te coachen en op te leiden, worden benadrukt", zo staat er. In het eerste rapport had de HRJ nog "een gebrek aan leiding" verweten, maar dat bleek na grondiger studie toch niet juist.

Herintegratie

De herintegratie van Van Calster kan volgens de HRJ slechts slagen als er een zeer duidelijk afgelijnd takenpakket is voor Peter Van Calster en voor Christian Nys en als beiden niet met bevoorrechte partners gaan werken én als de leiding toezicht houdt op de werkzaamheden. Een mogelijke oplossing om beide magistraten te scheiden zou kunnen zijn dat de financiële sectie niet alleen de Antwerpse dossiers afhandelt, maar dat er één financiële sectie komt voor het hele Hof van Beroep (van heel Limburg en Antwerpen dus), maar dat is toekomstmuziek. Het zou kunnen in de hertekening van de gerechtelijke arrondissementen (van 27 naar 12), die minister Turtelboom plant.

Ondertussen is "psychologische coaching inzake menselijke relaties en conflictbeheersing nodig", aldus de HRJ, die wil dat hiervoor budgetten worden vrijgemaakt.

JDW

Foto: PN

Nu in het nieuws