N-VA: "Antwerpen slachtoffer van federaal migratiebeleid"

Het federale migratiebeleid is een catastrofe en Antwerpen is daarvan het slachtoffer. Die conclusie koppelt N-VA aan de Migratiebarometer die de partij opstelde en maandag voorstelde. Voorzitter Bart De Wever benadrukt evenwel dat N-VA geen antivreemdelingen- of antimigratiepartij is, maar voor een anders georganiseerde en beter aangepakte migratie staat.

jrosquin

N-VA verzamelde de voorbije weken en maanden allerlei cijfers in verband met migratie en bundelde die in een zogenaamde migratiebarometer. De Wever stak niet weg dat uitspraken van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois mee aanleiding vormden voor het initiatief. Bij de opening van het gerechtelijk jaar had Liégeois verklaard dat het migratiebeleid heeft gefaald, met gevaren voor de democratie tot gevolg.

Lees ook: Wat stelde Liégeois voor?

Liégeois: "Migratiebeleid is volkomen mislukt"

De cijfers tonen aan dat België vooral passieve migratie aantrekt. Dat is migratie waarbij studeren of werken niet de incentive is. Vooral gezinshereniging en regularisatie spannen daarbij de kroon. Bovendien zit de verhouding tussen de in- en uitstroom scheef. Kamerlid Theo Francken hekelt daarbij ook dat criminele illegalen nog steeds verblijfspapieren krijgen.

High profile migratie vs. passieve migratie

Wat Antwerpen betreft, is 36 procent van de inwoners niet in België geboren, terwijl 17,4 procent geen Belg is. De migratie toont er een bipolair beeld: enerzijds is er de high profile migratie van mensen die in de diamantsector of de petrochemie aan de slag gaan. Daar staat tegenover dat Antwerpen veel meer passieve migranten aantrekt dan het gemiddelde in Vlaanderen.

In 2011 werd 60 procent van alle regularisaties in Antwerpen verricht. De eerste zeven maanden van dat jaar werd in de Scheldestad 49 procent van alle aanhoudingen van illegale criminelen verricht, grosso modo 350 per maand, terwijl slechts negen procent van de opsluitingen en drie procent van de repatriëringen in Antwerpen plaatsvonden.

Foto: LuMa Sfeer rond De Coninckplein

MEER OVER N-VA