Dames van Pussy Riot op 30 juli voor Russische rechtbank

Het proces van drie leden van de Russische punkrockgroep Pussy Riot, die in februari een kathedraal bestormden en in een "punkgebed" kritiek hadden op president Poetin, begint op 30 juli. Dat heeft een Moskouse rechtbank maandag beslist. De zitting is openbaar.

tmas

Eerder besloot een rechtbank in de Russische hoofdstad dat het trio, dat al sinds maart in voorhechtenis zit, nog tot januari in de cel moet blijven. De drie dames riskeren zeven jaar cel indien ze veroordeeld worden voor "hooliganisme".

Nadjezjda Tolokonnikova, Marija Aljochina en Jekaterina Samoetsevitsj bestormden in februari samen met andere bandleden de Christus Verlosserkathedraal in Moskou en zongen er een protestlied tegen de kandidatuur van Vladimir Poetin bij de presidentsverkiezingen. In hun "punkgebed" riepen ze de maagd Maria op, Rusland te verlossen van Poetin.

Maandag werd nog een aanvraag van de verdediging afgewezen om de zaak terug te sturen naar de onderzoekers wegens fouten bij de behandeling ervan.

Een woordvoerster van de rechtbank deelde nog mee dat de verdediging tot vrijdag de tijd heeft om de relevante documenten te bestuderen. De advocaten van de vrouwen vinden dat te weinig tijd en maakten ook formeel bezwaar tegen de verlenging van hun preventieve hechtenis.

Aanhangers van de groep protesteerden buiten aan het gerechtsgebouw. De politie pakte twee mensen op, aldus persagentschap Interfax.

Foto AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER