Waardevolle kunstwerken beschadigd na brand in Sint-Annakapel (album + video)

In de Keizerstraat in Antwerpen is de Sint-Annakapel, ook bekend als de Keizerkapel, zaterdagavond getroffen door een brand. De brand ontstond in de kelder, waar een palet kunstboeken vuur vatte. De rook vond vervolgens snel zijn weg naar de kapel. De eigenaar van het gebouw, dat privé-eigendom is, werd bevangen door de rook en lichtgewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Enkele bezoekers werden ook geëvacueerd.

fvangarderen

De brandweer was snel ter plekke en kon het vuur blussen. Hoe het komt dat de palet boeken vuur vatte, is nog niet duidelijk. In de kapel is er amper brandschade, maar de rookschade is wel groot. Hierdoor is er bovendien heel wat roet beland op de vele kunstwerken die zich in de kapel bevinden. Het gaat om kunstwerken van onschatbare waarde, die dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Schepen van Cultuur Philip Heylen kwam zaterdag ter plekke en kondigde het rampenplan voor kunstwerken af. De werken zullen in de loop van de avond geëvacueerd worden en overgebracht naar het Hessenhuis.

De stad zal enkele experts aanwijzen om de schade te beoordelen.

Bekijk de beelden op YouTube:

Belga/Alex Kestens

Foto: BFM

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio