Bradley Wiggins wint laatste tijdrit

Bradley Wiggins (Team Sky) heeft zaterdag in de negentiende en voorlaatste etappe in de Tour de France zijn gele trui wat meer kleur gegeven. 'Wiggo' was veruit de beste in de individuele tijdrit over 53,5 kilometer tussen Bonneval en Chartres en wint zonder ongelukken zondag zo als eerste Brit in de geschiedenis de Tour.

fvangarderen

Lees ook: Van den Broeck: "Hoop dat de Tour volgend jaar lastiger is"

Lees ook: Wiggins: "Ga in Parijs geneiten van mijn eindzege"

De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Rabobank) had zaterdag met 1u06:03 lange tijd de snelste chrono achter zijn naam staan. Die tijd bleef lang staan, tot Christopher Froome over de streep bolde. De nummer twee uit de stand liet 1u05:29 noteren. Wiggins zelf klokte af na 1u04:13, 1:16 sneller dan ploeggenoot Froome.

Van den Broeck blijft vierde

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) werd 26ste in 1u08:35, op 4:22 van Wiggins. Van den Broeck behield zo zijn vierde plaats in de stand, want hij moest minder dan twee minuten prijsgeven op de Amerikaan Tejay Van Garderen, zijn grote concurrent voor de vierde stek. Van Garderen werd zaterdag zevende, op 2:34 van Wiggins.

Beste Belg werd overigens Dries Devenyns, op de 22ste plaats (+ 3:57). Maxime Montfort (+ 4;:06) eindigde als 24ste.

In de stand heeft Wiggins nu al 3:21 voorsprong op Froome. Vincenzo Nibali is derde op 6:19, Van den Broeck vierde op 10:15. Zondag eindigt de 99ste Tour met de traditionele slotrit naar Parijs. Het peloton moet tussen Rambouillet en de Champs-Elysées nog 120 kilometer afhaspelen, verwacht wordt dan ook dat een koninklijke massaspurt de Tour afsluit.

Foto: AFP

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws