Bond Beter Leefmilieu niet opgezet met uitstel kilometerheffing

Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepel van Vlaamse natuur- en milieuverenigingen, vindt een uitstel van de kilometerheffing voor vrachtwagens tot 2016 "onaanvaardbaar". De heffing is dringend nodig om de luchtkwaliteit in ons land te helpen verbeteren, zegt de BBL.

fvangarderen

Vorig jaar kwamen de gewesten in ons land overeen om tegen 2013 een kilometerheffing in te voeren voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens. Eerder raakte al bekend dat de invoering wellicht niet voor 2014 zou kunnen. Nu zou er voor 2016 niets van in huis komen.

BBL is hierover niet te spreken. De luchtkwaliteit in de centrumsteden is, volgens officiële meetresultaten, erg slecht. "De invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens is een belangrijke maatregel tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming veroorzaakt door uitstoot van wegverkeer", zegt de BBL. "Bovendien haalt het Vlaams Gewest de eigen klimaatsdoelstellingen niet. De stijgende uitstoot van het wegverkeer is daarbij een van de belangrijkste oorzaken".

"In strijd met eisen Europa"

"Het uitstel van de kilometerheffing tot 2016 is in strijd met de eisen die Europa stelt," zegt Lieze Cloots, beleidscoördinator van BBL. "Europa verwacht dat de Vlaamse regering strikte en doeltreffende maatregelen neemt tegen januari 2015, om de luchtkwaliteit in ons land te verbeteren. De slimme kilometerheffing is er daar een van. De Vlaamse regering schuift nu de hete aardappel door naar een volgende legislatuur."

Belga

Foto: PN

MEER OVER Bond Beter Leefmilieu

Nu in het nieuws