Roemenen die 40 bejaarden 76.000 euro ontfutselden woensdag voor rechter

Voor de correctionele rechtbank in Gent verschijnen woensdag twee Roemeense 'shouldersurfers' die het gemunt hadden op zestigplussers in Delhaizewinkels in Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Sint-Niklaas, Nijvel en Châtelet. Het duo wordt ervan verdacht tussen 12 november 2011 en 10 februari 2012 voor ruim 76.000 euro ontfutseld te hebben via gestolen bankkaarten en -codes.

ccardinaels

De twee waren goed op elkaar ingespeeld en kozen in de warenhuizen op voorhand hun slachtoffers uit. Dat waren telkens mannen en vrouwen van boven de zestig jaar, met als oudste slachtoffer een 93-jarige vrouw.

Volgens het Gentse parket volgde de Roemeense vrouw meestal het slachtoffer tot aan de kassa, liet daar wat geld vallen en ontfutselde daarop de bankkaart bij het "teruggeven" van het geld aan het slachtoffer. De Roemeense man stond aan de andere kant, al dan niet met een spiegel, om de pincode af te lezen tijdens het betalen.

Soms werden ook bejaarde mannen en vrouwen tot aan hun woning gevolgd en werd de bankkaart ontfutseld. Daarna werd in het dichtstbijzijnde bankkantoor geld afgehaald, en enkele uren later nog eens in Rotterdam. Alles samen waren er zestig afhalingen en 67 pogingen op amper drie maanden, goed voor ruim 76.000 euro.

De 36-jarige Roemeense vrouw werd in 2008 in Brussel al tot 18 maanden cel veroordeeld, met uitstel voor drie jaar, als mededader voor diefstal, informaticabedrog en lid van een criminele organisatie. In Duitsland is ze onder zes aliassen gekend. De 23-jarige man werd tijdens het onderzoek herkend op beelden van december 2009 in Berchem, en wordt daar nu ook voor vervolgd.

Nu in het nieuws