Duurste Olympische medailles ooit

Een niet onbelangrijk detail bij de Olympische Spelen, die volgende week vrijdag van start gaan in Londen, zijn de medailles. Nooit kostten de medailles van Olympisch Zomer- of Winterspelen meer dan dit jaar.

Voor de in totaal 4.700 medailles die op de Olympische en Paralympische Spelen zullen worden uitgereikt, was in totaal acht ton aan goud, zilver en brons nodig.

ccardinaels

De plak die de winnaar of winnares om de nek krijgt, bevat echter maar een minieme hoeveelheid goud: 1,34 procent of 6 gram voor een totaal gewicht van 410 gram. Zilver is met 92,5 procent het belangrijkste 'ingrediënt', daarnaast zit er ook koper in een medaille. Enkel de medailles van de Winterspelen in Vancouver waren met 576 gram zwaarder dan die van Londen.

De koersen van goud en zilver zijn sinds de vorige Spelen alleen maar gestegen, wat de medailles in Londen ook de duurste ooit maakt.

Tower of London

Sinds 2 juli worden de medailles, met een diameter 8,5 centimeter, bewaard in de Tower of London, naast onder meer de kroonjuwelen. "Ze worden hier streng bewaakt, tot op het moment dat ze aan de atleten worden uitgereikt", vertelde woordvoerster Tracey Sands. "Een betere bewaarplaats bestaat er niet dan dit monument waarin al eeuwenlang de schatten van de natie bewaard worden", vulde de burgemeester van Londen Boris Johnson aan.

Meer sportnieuws