Dader schietpartij Denver: "Ik ben The Joker"

Dader schietpartij Denver: Ik ben The Joker

Dader schietpartij Denver: "Ik ben The Joker"

Print
"Ik ben The Joker." Dat zijn de woorden die James Holmes, de dolle schutter die tijdens een première van de nieuwste Batman-film 12 mensen doodde, over had voor de agenten die hem arresteerden. "Hij zag er duidelijk uit als een gestoord individu", liet Ray Kelly, politiecommissaris in New York, optekenen in plaatselijke media. The Joker is de vijand van Batman.

De motieven van Holmes blijven momenteel nog onduidelijk. Hij werkt niet mee aan het onderzoek dat tegen hem gevoerd wordt, maar Kelly beschrijft hem dus als 'gestoord'. Holmes zou gezegd hebben dat hij The Joker, Batman's vijand, is. Ook zou zijn haar rood geverfd zijn. Op de vraag of Holmes ook gekleed was als The Joker, wilde Dan Oates, politiechef van het stadje Aurora waar het drama plaatsvond, niet antwoorden.

Eenzaam

Intussen hebben Amerikaanse media een portret gemaakt van de 24-jarige schutter James Holmes, aan de hand van getuigenissen. Buurtbewoners uit San Diego waar hij opgroeide herinneren hem als eenzaam. Medestudenten van zijn middelbare school konden zich weinig van Holmes herinneren.

Zowel aan de middelbare school als aan de universiteit blonk Holmes uit in zijn studies. Hij studeerde neurowetenschappen. Hij startte een doctoraat aan de medische faculteit van de University of Colorado, maar maakte dit niet af. Op sociale media als Facebook en Twitter zijn amper sporen van de man terug te vinden.

Holmes woonde in een appartement niet ver van de Anschutz campus van de universiteit van Colorado. Sinds 2011 was hij doctoraatsstudent neurowetenschappen aan die universiteit, maar in juni stopte hij met die studies. Hij bereidde zijn dolle plan maanden voor, zo kocht hij zijn geweren aan tussen mei en juli. De 6.000 rondes ammunitie kocht hij aan op het internet. Als zijn wapens zouden legaal geweest zijn. De wapenwet in de staat Colarado is niet streng te noemen.

Explosieven

Een tweede deel van Holmes' moordplan was om zijn appartement op te blazen. Hij had een muziekinstallatie zo geprogrammeerd dat er om middernacht zeer luide muziek zou beginnen spelen. Als buren zijn appartement daarop zouden binnendringen, zou de flat ontploffen. Gelukkig geraakten zijn buren de woning niet binnen. De politie maakt zich nu op om de explosieven onschadelijk te maken. Als een voorzorg worden nu alle universiteitsgebouwen waar de man werkte, onderzocht op de aanwezigheid van explosieven.


Lees ook: Schietpartij Denver: appartement dader vol explosieven
Nu in het nieuws