Ook in het onderwijs vier maanden ouderschapsverlof

Ook in het onderwijs vier maanden ouderschapsverlof

Ook in het onderwijs vier maanden ouderschapsverlof

Print
De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet om het ouderschapsverlof ook voor onderwijzend personeel op te trekken van drie naar vier maanden. De nieuwe regel gaat in op 1 september 2012. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) vrijdag.

In navolging van een Europese richtlijn werd het ouderschapsverlof al opgetrokken voor werknemers uit de privésector en bij lokale besturen. Die uitbreiding kwam er nadien via een koninklijk besluit ook voor overheidspersoneel. En nu is ook het Vlaams onderwijzend personeel aan de beurt. De regeling gaat in vanaf het nieuwe schooljaar (1 september).

Naast de vierde maand ouderschapsverlof besliste de Vlaamse regering vrijdag ook over een aantal andere loopbaanmaatregelen in het onderwijs. Zo wordt de maximumduur van loopbaanonderbreking beperkt van 72 tot 60 maanden.

Daarnaast wordt de leeftijd waarop onderwijzend personeel gebruik kan maken van het bestaande verlofsysteem in het zicht van het pensioen ("verlof voor vermindering van arbeidsprestaties") opgetrokken van 50 naar 55 jaar. "Er zijn wel overgangsmaatregelen en er is een blijvende uitzondering voor wie een beroepsloopbaan heeft van ten minste 28 jaar", aldus onderwijsminister Smet.

Foto Belga: minister Pascal Smet.

.

Nu in het nieuws