Zuiderpershuis weer in handen van stad Antwerpen

Zuiderpershuis weer in handen van stad Antwerpen

Zuiderpershuis weer in handen van stad Antwerpen

Print
Antwerpen - Met het oog op een nieuwe invulling op zowel korte als lange termijn neemt het Antwerpse stadsbestuur het beheer van het Zuiderpershuis voorlopig opnieuw zelf in handen. Dat heeft Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) vrijdag bekendgemaakt.

Het gebouw was momenteel via erfpacht in handen van een vzw. Aangezien het in het Zuiderpershuis gevestigde Wereldculturencentrum niet langer subsidies zal ontvangen van de Vlaamse overheid, bestaat er echter veel onduidelijkheid over hoe het er nu mee verder moet.

Volgens schepen Heylen moet het initiatief van het stadsbestuur niet gezien worden als het opzeggen van de overeenkomst met de vzw die het gebouw beheerde. "Het Zuiderpershuis was zelf vragende partij hiervoor", aldus Heylen. "Er zijn al tientallen mogelijkheden geopperd over hoe het gebouw in de toekomst kan worden ingevuld. Die gaan we nu samen met alle betrokkenen rustig coördineren en evalueren."

Het Zuiderpershuis aan de Waalse Kaai is een industrieel monument uit 1878. Het leverde ooit via waterpompen energie aan de haventuigen bij de Antwerpse Zuiderdokken. Sinds 1979 is het gebouw officieel erkend als industrieel erfgoed. In 1987 werd het voor 50 jaar in erfpacht gegeven aan de vzw Zuiderpershuis, die onder meer een grondige restauratie liet uitvoeren.

De invulling van het gebouw gebeurde sinds begin jaren negentig door een andere vzw, het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) besliste eind juni echter om daar niet langer subsidies aan toe te kennen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio