De ergste schietpartijen van de Verenigde Staten

De ergste schietpartijen van de Verenigde Staten

De ergste schietpartijen van de Verenigde Staten

Print
Deze nacht doodde een dolle schutter 12 mensen in het Amerikaanse Denver tijdens de middernachtvoorstelling van 'The Dark Knight Rises'. Het is de zoveelste schietpartij die plaatsvindt in de VS. Hier volgt een lijst met dramatische aanslagen door Amerikaanse dolle schutters.

Charles Whitman, student bouwkunde op de Universiteit van Texas in Austin maakte op 1 augustus 1966 in totaal 48 slachtoffers. Na zijn moeder en vrouw vermoord te hebben, beklom hij de 27 verdiepingen van de universiteitstoren van de campus en schoot in het wild. Er kwamen 15 studenten om het leven, 32 anderen raakten gewond. Hijzelf werd door 2 politieagenten gedood. 35 jaar na de ramp, stierf David Gunby, Whitman's 18de slachtoffer, na een jarenlange nierbehandeling veroorzaakt door de aanslag.

Eric David Harris en Dylan Klebold schoten op 20 april 1999 twaalf medestudenten en een leerkracht dood op de Columbine High School. De twee pleegden achteraf zelfmoord, zoals ze het minutieus gepland hadden. Videoboodschappen waarin de daders vertelden welke studenten ze wilden vermoorden, werden teruggevonden. Ze hadden gehoopt zeker 250 doden op hun naam te krijgen. Deze aanslag zorgde voor controverse discussies rond videospelletjes.

Op 21 maart 2005 schoot de zestienjarige Jeffrey Weise uit Minnesota negen mensen dood, waaronder zijn grootvader en diens vriendin. Aangekomen op de Red Lake Senior High School schoot hij op een bewakingsagent. Zo kon hij rustig verder wandelen naar het klaslokaal Engels, waar hij drie studenten en een leerkracht van het leven beroofde. Volgens ooggetuigen glimlachte de jongen terwijl hij aan het schieten was. Onderweg naar de uitgang maakte hij nog 2 slachtoffers. Daarna isoleerde hij zich in een apart lokaal om zelfmoord te plegen. Waar de jongen zijn geweer haalde, is nog altijd niet geweten.

16 april 2007: het bloedbad op de Virginia Polytechnic Institute and State University in Blacksburg eiste 32 doden. In 2 uur tijd schoot de 23-jarige Seung-Hui-Cho 32 mensen neer en verwondde hij er 17, waarna hij zelfmoord pleegde. Het was de ergste massamoord op universiteitsstudenten sinds de Lockerbie-aanslag in 1988.

De schietpartij in Westroads Mall vond plaats op 5 december 2007 en was de dodelijkste schietpartij in Nebraska sinds 1957. Een uur voordat Robert A. Hawkins (19) negen mensen zou vermoorden, zichzelf inbegrepen, vond zijn moeder een briefje van hem terug: "I just want to take a few pieces of shit with me... just think tho, I'm gonna be fuckin famous".

2 April 2012: Op een Koreaans Christelijke Universiteit in Oakland, Californië, doodde een schutter 7 mensen. De man van 43 was een voormalige student aan de universiteit. Volgens de politie kwam One L. Goh een begeleidster opzoeken. Toen de aanvaller hoorde dat zij afwezig was, schoot hij willekeurig op voorbijgangers. De dader liet zich daarna in alle kalmte arresteren in een winkelcentrum acht kilometer verderop.

Maria Manzambi

Foto Archief

Twee studenten van de Columbine High School omhelzen elkaar na de schietpartij.

MEEST RECENT