De A-iconen (3): het Antwerpse handje

De A-iconen (3): het Antwerpse handje

De A-iconen (3): het Antwerpse handje

Print
Tien weken lang laat uw krant u kennismaken met tien Antwerpse iconen, de zogenaamde A-iconen, een initiatief van de A-club. Na deze reeks kunt u uw stem uitbrengen en kiest u wat hét Antwerpse symbool wordt. Vandaag deel 3: het Antwerps handje.

Als we over het Antwerps handje spreken, denken velen misschien meteen aan het koekje of stukje chocolade in de vorm van een handje. Een lekkernij uit Antwerpen en een geschikt souvenirtje als je een bezoekje brengt aan de Koekenstad.

Of als bierproever wijs je misschien de vinger naar een bolleke De Koninck, waar het handje prijkt op het embleem van de brouwerij. Het open handje heeft duidelijk iets met Antwerpen, maar wat? Of waarom vindt Guillaume Van der Stighelen dat dit hét icoon van Antwerpen is?

“Een klein symbool, dat veel betekent. Al in 1500 werd het beschreven. Je hebt ook de kroniek van Brabo, die de hand van reus Antigoon afhakte en in de Schelde wierp. Er zit veel symboliek in, een heldenverhaal. Er bestaan heel wat goede mythische verhalen rond die hand. Enerzijds heeft het dus een historische achtergrond, een verhaal van onafhankelijkheid dat voor Antwerpen heel belangrijk is. Anderzijds heeft het een maatschappelijke betekenis, de aard van de Antwerpse bevolking."

Uw stem telt ook

Als Antwerpenaar bent u ongetwijfeld ook trots op een gebouw, een plaats of figuur. In 2007 kon u voor de eerste keer uw stem uitbrengen. Vijf jaar lang stond de kathedraal op de eerste plaats. Benieuwd wat het dit jaar zal worden, want er zijn wel een aantal nieuwe iconen bijgekomen.

Vandaag kon u lezen waarom het handje zo belangrijk is voor de stad. Tien weken lang worden de A-iconen in de schijnwerpers gezet door telkens een andere A-ambassadeur.

Op het einde van de reeks is uw mening belangrijk. Dan kunt u uw stem uitbrengen, en kiest u wat voor u hét symbool van Antwerpen is.

AN WIELOCKX
Foto Frederik Beyens

MEEST RECENT