12 doden na schietpartij bij Batmanfilm

Print
De politie heeft vrijdag de dodentol na de schietpartij in een bioscoop in Denver, Colorado, bijgesteld van 14 naar 12. Er vielen ook vijftig gewonden. De federale autoriteiten maakten ondertussen bekend dat de schutter een 24-jarige blanke man is: James Holmes, meldt ABC. Holmes opende tijdens de première van de nieuwe Batman-film het vuur op de menigte. Zijn motieven zijn vooralsnog onduidelijk, maar er zou geen link zijn met het terrorisme. Naar verluidt verschijnt Holmes volgende week maandag voor het eerst voor een rechter.

Volgens een getuige begon de schietpartij 20 à 30 minuten na de start van de film. Dat op dat moment ook op het scherm een schietpartij te zien was, veroorzaakte heel wat verwarring. Sommige bioscoopbezoekers dachten dat die deel uitmaakte van het spektakel. "We bleven gewoon verder kijken naar de film", zegt een getuige. "Later, toen we ons realiseerden dat er wel degelijk echt werd geschoten in de zaal, brak er paniek uit", voegt die daar aan toe.

"De mensen stoven uit elkaar. We lagen op de grond om niet geraakt te worden", vertelde Jones op de lokale zender KMGH-TV. De bioscoopbezoekers liepen vervolgens de zaal uit, terwijl er nog steeds geschoten werd en de politie aankwam. De agenten riepen dat iedereen zich moest bukken, vertelt Banjamin Fernandez aan de Denver Post. Dat de premiere van de film werd bijgewoond door talrijke verklede fans, maakte de verwarring nog groter.

Blanco strafblad

James Holmes had een blanco strafblad. Hij viel slechts één keer op met een verkeersinbreuk en kreeg toen een bekeuring, zei plaatselijk politiechef Dan Oates vrijdag.

Volgens de zender NBC heeft de 24-jarige Holmes neurowetenschappen gestudeerd aan de medische faculteit van de University of Colorado in Aurora. Daar had hij zich in juni 2011 ingeschreven. Hij zou zijn studies echter hebben opgegeven.

Lees ook Alles over de schietpartij in Denver via de sociale media
En Obama: "Geschokt en triest door tragische schietpartij"
En Franse première Batman-film afgelast
En De ergste schietpartijen van de Verenigde Staten
En Appartement dader vol explosieven
En James Holmes had schietpartij goed voorbereid

Geen link met terrorisme

De dodelijke schietpartij heeft geen link met het terrorisme. Dat zegt Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vrijdag. "De zaak is momenteel in handen van de lokale politie en er is klaarblijkelijk geen link met terrorisme", zei Carney. Hij voegde er aan toe dat teams van de FBI ter plaatse zijn.

Het bloedbad speelde zich af in Aurora, een buitenwijk van Denver, en niet ver van de Columbine High School waar in 1999 bij een dodelijke schietpartij twaalf leerlingen en een lerares omkwamen.


.

Nu in het nieuws