Tunnel voor smokkel en mensenhandelaren

Tunnel voor smokkel en mensenhandelaren

Tunnel voor smokkel en mensenhandelaren

Print
De Slovaakse politie heeft een 700 meter lange tunnel ontdekt, waardoor smokkelwaar en wellicht ook illegale immigranten uit Oekraïne de EU werden binnengesluisd. Dit maakten Slovaakse regeringswoordvoerders donderdag bekend.

Aan de Slovaakse tunnelingang tussen de dorpen Nizne Nemecke en Vysne Nemecke zijn 13.100 kartons gesmokkelde sigaretten in beslag genomen en twee personen opgepakt. Meer arrestaties zijn te verwachten, lichtte Kalinak toe. Daarom wil de politie momenteel geen bijzonderheden over de vermoedelijke daders bekendmaken.

Film

“Het is zoals een film over de situatie aan de Amerikaans- Mexcaanse grens. We ervaren dit in Slovakije als net hezelfde”, zei Kazimir. De Slovaakse fiscus is omwille van de door de tunnel gesmokkelde waren, “die er vermoedelijk al meer dan een jaar ligt”, tot 50 miljoen euro aan tabaksaccijnzen misgelopen.

Binnenlandminister Kalinak vulde aan: “Dat we deze zaak nu op tafel leggen, is voor ons niet alleen van belang voor de gemiste belastinginkomsten, maar ook omdat we volgend jaar weer een rapport mogen verwachten of we in staat zijn de buitengrens van de Schengenzone te beveiligen. Het is voor ons buitengewoon belangrijk dat we aantonen dat we de EUbuitengrens volgens de regel kunnen beschermen”.

De politie wees op het erg professionele karakter van de daders. De tunnel voldeed aan alle criteria voor een goede mijnbouwtechniek en was bijvoorbeeld ook uitgerust met een kleine transporttreintje met sporen. De omgeving van de tunnelingangen was langs beide kanten van de grens omheind als bedrijfsterrein.

MEEST RECENT