Jongetje (3) in jurkje onderwerp van discussie in Denemarken

Jongetje (3) in jurkje onderwerp van discussie in Denemarken

Jongetje (3) in jurkje onderwerp van discussie in Denemarken

Print
De driejarige Herbert Emil Winther heeft in Denemarken een gigantische discussie veroorzaakt. De reden? Het jongetje draagt graag jurkjes, zelfs wanneer hij naar de kleuterschool gaat. Deense ouders en pedagogen gaan met mekaar in de clinch over waar de grens voor jonge kinderen ligt. Enkele Vlaamse opvoedingsexperts zijn echter formeel: “Dit gaat te ver.”

De bal ging enkele dagen geleden aan het rollen met de getuigenis van Herberts ouders in een Deens dagblad. “Het begon met een Pippi Langkouskostuum tijdens carnaval”, vertelde de moeder van Herbert. Het jongetje kreeg al snel de smaak te pakken, en zei tegen zijn ouders dat hij graag een jurk naar de kleuterklas aan wilde. “Hij mag ’s ochtends zelf kiezen of hij een jurk of een broek aan wil”, legt zijn moeder uit.

Rollenpatroon

De getuigenis van Herberts ouders zorgde voor evenveel maten kritiek als steunbetuigingen. Sommige Deense psychologen en academici zijn in ieder geval zeer opgezet met Herberts kledingskeuze. Zij vinden dat kinderen vrij mogen zijn in hun keuzes. “Het kan toch niet in een progressieve samenleving dat kinderen moeten conformeren aan de traditionele, ouderwetse rollenpatronen”, klinkt het.

Enkele Vlaamse experts zijn iets minder enthousiast. “Het is normaal dat jongetjes willen experimenteren met meisjesspeelgoed en -kleren. Straffer, je mag zoiets gerust aanmoedigen”, zegt pedagoge Marijke Bisschop. “Maar je moet kleuters duidelijk maken dat het enkel om verkleden en spelen gaat. Een jongetje van drie kan niet zomaar in meisjeskleren naar school gaan. Net op die leeftijd leren ze immers hun rol kennen.”

.

Nu in het nieuws