Bulgaarse terrorist kleedt zich als toerist

Bulgaarse terrorist kleedt zich als toerist

Bulgaarse terrorist kleedt zich als toerist

Print
De Bulgaarse politie heeft een video vrijgegeven van de zelfmoordterrorist die woensdag een aanslag heeft gepleegd op Israëlische toeristen in Bulgarije.

Vijf Israëlieten, hun Bulgaarse chauffeur en de dader zelf kwamen woensdag om op het vliegveld van Boergas. Intussen is er een vermoeden over de identiteit van de dader.

Het zou om de vrijgelaten Guantanamo- gevangene Mehdi Ghezali (33) gaan. De man, een Algerijns-Zweedse islamist, zat van 2002 tot 2004 in Guantanamo Bay op Cuba. Omdat hij niet langer als een gevaar werd beschouwd, mocht hij vrij. In 2009 werd hij wel nog tijdelijk opgepakt in Pakistan.

De Bulgaarse media verspreidden donderdag het bericht over Ghezali, maar de Zweedse overheid ontkende. Mocht het kloppen, dan zou het Zweden in een lastig parket brengen.

Toen Ghezali werd teruggestuurd naar Zweden, weigerde de overheid om aangifte tegen hem te doen. Hij kreeg ook financiële steun om zijn leven weer op de rails te zetten. Ghezali werkte ook mee aan een Britse televisiedocumentaire over Guantanamo Bay. Hij klaagde dat hij er gefolterd was geweest.

Op videobeelden is te zien hoe de zelfmoordenaar een uur lang door de luchthaven liep. Vermoedelijk wachtte hij op de toeristen die uit Tel Aviv kwamen. Ghezali, die gekleed ging als iedere andere toerist, had volgens Bulgarije een vervalst Amerikaans rijbewijs bij zich.

KMa

Foto: AP
De dader zou de vrijgelaten Guantanamo-gevangene Mehdi Ghezali (33) zijn.

MEEST RECENT