Graf van Mona Lisa ontdekt in klooster in Firenze

Print

Graf van Mona Lisa ontdekt in klooster in Firenze

Een archeologisch onderzoeksteam denkt de stoffelijke resten van Lisa Gherardini (1479-1542) te hebben ontdekt in een verlaten klooster in Firenze. Deze vrouw zou geposeerd hebben voor da Vinci’s wereldberoemde schilderij, de Mona Lisa.

Een jaar geleden startte een ploeg wetenschappers de opgravingen naar het beroemdste model uit de kunstgeschiedenis. Historische documenten beweerden dat ‘la Gioconda’ begraven ligt onder het altaar van de kerk bij het klooster Sant’Orsola in het centrum van Firenze. Na de dood van haar man, de rijke zijdehandelaar Francesco del Giocondo, bracht Lisa daar de rest van haar leven door.

Het hoofd van het onderzoek, professor Silvano Vinceti, spreekt van een “opwindende ontdekking”. Een forensische analyse moet uitwijzen of het gevonden skelet inderdaad dat van Lisa Gherardini is. Het DNA van de gevonden botten zal worden vergeleken met dat van haar twee zonen, Bartolomeo en Piero. Zij liggen begraven in een nabijgelegen kerk. Bovendien zullen experts aan de hand van haar schedel het gelaat van de roemruchte dame reconstrueren.

Als dat gelijkt op het aangezicht van da Vinci’s portret, is een van de grootste mysteries van de schilderkunst eindelijk onthuld.

Davy Feytons

Foto's: AFP, EPA

Nu in het nieuws