Jelle Vanendert: "Ik ben niet tevreden over mijn Tour"

Jelle Vanendert: Ik ben niet tevreden over mijn Tour

Jelle Vanendert: "Ik ben niet tevreden over mijn Tour"

Print
Dagelijks schrijft renner Jelle Vanendert een column over zijn Ronde van Frankrijk.

Jurgen Van den Broeck wilde gisteren iets steviger zijn vierde positie in handen krijgen, wat is gelukt. Ik ben er zeker van dat hij die plek ook na de tijdrit behoudt. Hij maakte immers vooruitgang tegen de klok, zal zaterdag opnieuw blijken.

Ik had gisteren prima benen en die heb ik zo goed mogelijk benut. Eerst door al mee te schuiven op de Col de Menté. Lastige klim trouwens. Korter, vinniger en steiler dan de andere die we omhoog moesten.

Mijn beste benen had ik op de slotklim. “Waarom niet proberen?”, dacht ik, zodat ik versnelde. ’s Morgens was dat niet echt zo gepland, het was een ingeving van het moment. De etappe winnen zou niet meer hebben gekund, maar ik hoopte op wat voorsprong. Geraakte ik niet weg, dan zou ik een perfecte springplank voor Jurgen zijn geweest. Toen ik demarreerde, zag ik renners kraken.

Toen ze me grepen, heb ik me onmiddellijk op kop gezet wat Jurgen in een nog betere positie bracht. De rest was aan hem. Hij deed dat prima. Chapeau ook voor Froome. Ja, die had de Tour kunnen winnen, zoals Jan Ullrich in 1996, maar het was toen zijn kopman Bjarne Riis die het deed. Knecht en meester, ook dat is wielrennen.

Ik heb een loodzware dag achter de rug. Eerst was er de rit op zich, dan moesten we de slotcol opnieuw naar beneden om aan de voet in de volgwagen te stappen voor een autorit van 130 km naar ons volgend hotel. Niet leuk, kan ik je verzekeren. Je zit dan aan allerlei dingen te denken.

Ik had persoonlijke doelen en die heb ik niet gerealiseerd zodat ik niet tevreden ben. Mijn rugproblemen doorkruisten mijn plannen. Ik droomde van een ritzege, zoals vorig jaar op Plateau de Beille. Het zij zo. De cols zijn nu voorbij, ik draai de klok niet terug.

Volgend jaar beter. Ik troost me met de gedachte dat Jurgen wel zijn doel bereikte en daar droeg ik mijn steentje toe bij.

Jelle

Foto: PN