Walter Godefroot: "Froome wilde Wiggins niet vernederen"

Walter Godefroot: Froome wilde Wiggins niet vernederen

Walter Godefroot: "Froome wilde Wiggins niet vernederen"

Print
Dagelijks schrijft Walter Godefroot een column over de Ronde van Frankrijk.

Ik heb helemaal niet de indruk dat Christopher Froome zijn leider Bradley Wiggins probeerde te vernederen in de slotkilometers van de klim naar Peyragude. Volgens mij betaalde de meesterknecht van de leider in het algemeen klassement gewoon leergeld, op dat moment. Pas in de Vuelta van vorig jaar hoorde ik de naam van die jongen voor het eerst noemen.

Geen wonder dus dat hij nog moet leren omgaan met druk, met verantwoordelijkheid, met de alomtegenwoordigheid van de camera’s.

Als je het mij vraagt wilde Froome zijn ploegmaat gewoon aansporen om er met zijn tweetjes vandoor te gaan. En dan maak je in het heetst van de strijd, in al je opwinding, wel eens gebaren die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Ooit schreeuwde Udo Bölts tegen zijn kopman Jan Ullrich: “Weer je, lui zwijn!” Dat zijn dingen die gebruikt worden om iemand op te zwepen om door de muur te gaan, meer hoef je daar niet achter te zoeken. Als het de bedoeling was van Froome om Wiggins te vernederen had hij hem wel gelost.

De etappe van gisteren bewees nog hoe mooi koers kan zijn als het niet de hele tijd door over doping gaat. Zo genoot ik van de strijd om de bolletjestrui tussen Kessiakoff en Voeckler. De Zweed die elke keer opnieuw zijn best deed om de Fransman te verrassen maar telkens weer moest vaststellen dat die net dat tikje beter was.

Jurgen Van den Broeck leek me beter in zijn sas dan in de woensdagrit. Zijn vierde plaats in het algemeen klassement lijkt me in de tijdrit van morgen niet meer in het gedrang te komen. Ook de plekken een, twee en drie liggen muurvast.

Nog dit: als het waar is dat de eerste 20 in het algemeen klassement vanavond de verplaatsing van dik 400 kilometer met de helikopter mogen maken en dat de rest die trip over de weg moet afleggen, dan moeten ze in Frankrijk dringend het woordje égalité uit hun wapenschild halen.

Walter

Meer sportnieuws